Tips til kjøp av varmepumpe

csm_Milieu_LA_8AS_760d9f0de1

Å investere i varmepumpe vil for de fleste være en meget god investering, som etter noen år har spart deg for store mengder utgifter til oppvarming. Dessuten er varmepumpe miljøvennlig, og generelt er dette en type oppvarming som passer bra i norske hjem. Men har man ikke hatt varmepumpe før, så kan det være vanskelig å vite hva man skal se etter når man skal skaffe seg sin første. For hva skal man egentlig velge – og hva med montering? Her er våre beste tips til kjøp av varmepumpe.

Hvilken varmepumpe skal du velge?

Når du skal velge varmepumpe, så kan det lønne seg å få hjelp av en ekspert, som gjerne må komme på befaring i boligen din. Varmepumpen må være stor nok for ditt behov, og de fleste vil si at det er bedre å kjøpe for stor enn for liten. Vanlig varmeytelse på varmepumper i dag er mellom 4 til 7 kW. Kjøper man varmepumpe utenlands, så er du nødt til å sjekke at den er tilpasset norske temperaturer. Det er slettes ikke alle varmepumper som er laget for norske vintre. Deretter bør du også sjekke antatt levetid for varmepumpen – kanskje vil det lønne seg å spytte i noen ekstra tusenlapper for å få en varmepumpe som har vesentlig lengre levetid.

Mens elektrisk oppvarming ikke er særlig støyende, så er tilfellet noe annet for varmepumper. Derfor bør du sjekke lydnivået på varmepumpen, og den bør ikke være på mer en 26 til 30 dB. En varmepumpe vil uansett være hørbar når varmebehovet er som størst. De fleste selgere av varmepumper vil også oppgi hvor mye du faktisk sparer på for eksempel en 10-årsperiode med den aktuelle varmepumpen sammenlignet med andre oppvarmingsmetoder. Her har du et godt sammenligningsgrunnlag når du skal vurdere valg av varmepumpe.

Montering og installasjon av varmepumpe

Noen må montere varmepumpen din, og som regel er det samme person eller selskap som du kjøper varmepumpen fra. Hvor mye dette koster er svært varierende, og derfor bør du sammenligne tilbud før du bestemmer deg. Ofte er montering inkludert i prisen når du kjøper varmepumpe, men slettes ikke alltid. Og hva inkluderes i monteringen – gjelder det etterkontroll, garanti, serviceavtale og så videre? Sistnevnte kan forlenge levetiden på en varmepumpe betraktelig, og det anbefales at man tegner en slik en, selv om det koster penger.

Det kan også lønne seg å søke opp forhandleren og montøren på nettet før man kjøper varmepumpe. Kanskje opplever man at noen har hatt dårlige erfaringer med denne leverandøren fra før av, slik at man trygt kan styre unna. Det finnes også en egen forening for varmepumper i Norge – Norsk Varmepumpeforening – og de flest seriøse forhandlere vil være medlem av denne foreningen. Det er dessuten en trygghetsgaranti for deg som kunde dersom noe skulle skjære seg med varmepumpen din. Ved å velge en stor leverandør har du dessuten en sikkerhet i at de har større tilgang til deler og reparatører, slik at du slipper å fryse i hjel på en vanlig, norsk vinterdag hvis problemer skulle oppstå.