Hvordan bli kvitt en betalingsanmerkning

Har du opplevd å få en betalingsanmerkning i navnet ditt på grunn av manglende innbetaling på en faktura eller regning? I så fall er du ikke alene om det – for i skrivende stund lider nærmer 250 000 nordmenn med samme skjebne. Og dette kan være hindrende når du skal søke om alt fra studielån til boliglån, eller handle på faktura i en nettbutikk. Derfor vil mange gjerne vite hvordan man blir kvitt en betalingsanmerkning.

Hva er en betalingsanmerkning?

En betalingsanmerkning er noe man får dersom man ikke betaler en regning eller en faktura. I første omgang vil da kravet sendes til inkasso, som igjen vil føre til en betalingsanmerkning dersom det ikke betales innen rimelig tid. Betalingsanmerkningen føres av kredittbyråer og vil blant annet hindre deg i å få forbrukslån, kredittkort, boliglån, handel på faktura og lignende. Derfor er det svært ugunstig å ha en slik anmerkning i navnet sitt.

Slik fjerner du en betalingsanmerkning

Men selv om en betalingsanmerkning kan være svært skadende, så er det faktisk ikke så vanskelig å bli kvitt den som man tror. Den enkleste måten å gjøre det på, er ved å betale det kravet som førte til anmerkningen. Gjør man dette, så vil betalingsanmerkningen forsvinne umiddelbart. Dog vil kravet gjerne ha økt med renter og andre kostnader, slik at dette slettes ikke er mulig for en med trang økonomi. Da vil alternativet være å vente i fem år – for etter en femårsperiode så er kredittbyråene lovpålagte å fjerne betalingsanmerkninger – som da blir foreldet. Dog gjelder det da å ikke pådra seg noen nye betalingsanmerkninger i denne perioden.

Varsel

Dersom du har fått en betalingsanmerkning, så skal du ha fått varsel om dette. Det skjer først når du ikke har betalt et inkassokrav, slik at du har muligheten til å rydde opp selv om du har glemt/ikke hatt råd til å betale en regning. Du kan også gjøre en kredittsjekk av deg selv for å finne ut om det er registrert noen betalingsanmerkninger på navnet ditt, og for å ellers se hvordan du blir vurdert når bankene gjør den samme vurderingen av deg.

Leave a Reply