Egenkapital til bolig gjennom forbrukslån

1_Eigenkapital

Å komme seg inn på det norske boligmarkedet er slettes ikke enkelt, spesielt ikke for unge og nyutdannete som ikke har hatt muligheten til å spare opp egenkapital igjennom et langt studieliv. Kravene om egenkapital for å kjøpe bolig oppleves for mange som strenge og uoppnåelige, men det finnes flere løsninger som man kanskje ikke tenker at er mulig. Blant annet kan man søke om egenkapital til bolig gjennom forbrukslån.

Hvordan få egenkapital gjennom forbrukslån

Som navnet til et forbrukslån kanskje forklarer i seg selv, så er dette en type lån der du kan bruke pengene på akkurat hva du vil. Kort oppsummert så er det ingen begrensinger i det hele tatt (så lenge det er innenfor lovens rammer), slik at et forbrukslån til egenkapital absolutt ikke er noen umulighet. Med lånesummer på opp mot 500 000 kroner skulle det også være nok for de aller fleste når de skal kjøpe seg bolig for første gang.

Kanskje har man klart å spare opp 100 000 kroner til å kjøpe bolig, men mangler fortsatt tilsvarende beløp for å få lån hos banken. Da kan dette løses gjennom et forbrukslån på 100 000 kroner, som absolutt ikke behøver å være noen umulighet å betale ned på. Du kan selv velge nedbetalingstid opp mot 15 år, slik at de månedlige avdragene blir små. Renten er riktignok en god del høyere for et forbrukslån enn hva det er med et boliglån, men i det store bildet vil det som regel være verdt det, ettersom du vil tjene på å være boligeier fremfor det å angripe leiemarkedet.

Slik planlegger du nedbetalingen av forbrukslånet

Ettersom et forbrukslån til egenkapital trolig vil ha en rente mellom 12 til 18 prosent, så vil du prioritere nedbetalingen av dette lånet før du i det hele tatt tenker på boliglånet. Det aller beste er å høre med banken om det er muligheter for å begynne med avdragsfrihet på boliglånet. Det betyr at du rett og slett betaler kun renter på boliglånet i en periode, for å frigjøre mest mulig midler til bruk på forbrukslånet. De fleste banker vil gå med på dette ettersom de uansett får rentepengene sine, og at det er for bare en begrenset periode.

Det gir deg muligheten til å spytte inn ekstra store avdrag i forbrukslånet. Ved et lån på 100 000 kroner bør du kunne klare å nedbetale dette innen 4-5 år maksimalt. På disse årene vil trolig boligen din ha steget såpass i verdi at de kronene du har betalt i renter på forbrukslånet vil være vel verdt det. Kanskje kan du også gjøre en verdivurdering på boligen etter noen år, og hvis den da har økt i verdi, så kan du søke om å refinansiere lånet. På denne måten har du spart massevis av penger i forhold til hva du ville ha gjort dersom du hadde leid leilighet/bolig i tilsvarende antall år.